Opleveringskeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een opleveringskeuring

Wat te doen aan scheuren en loszittende vloertegels in mijn nieuwbouwwoning

Waarom scheuren tegels?

De oorzaak komt vaak door een te grote zetting in een woning. Een bekende zetting is het nazakken op de fundering.
Om erachter te komen hoe de scheuren zijn ontstaan is het belangrijk om te weten hoe de ondergrond is opgebouwd. Maar ook de voorgeschiedenis is belangrijk. Zaten er tijdens de oplevering al scheuren in de tegels of zijn deze later ontstaan? Zijn er tijdens het leggen al wat tegels gebroken en/of gescheurd? Naast de scheuren in de tegels is het ook belangrijk om naar het voegwerk te kijken. Zijn deze voldoende diep gevuld en welk voegmateriaal is er gebruikt.

Het is verstandig om gescheurde tegels te verwijderen en daarna de ondergrond te controleren en waar nodig te herstellen/verbeteren. Let op! Bij het verwijderen van de tegels eerst de voegen rondom die tegels weghalen zodat de naastliggende tegels niet worden beschadigd. Er zijn meerdere manieren om tegels te plaatsen. Een daarvan is om gebruik te maken van de buttering en floating verlijmingstechniek. Zowel tegels als de te bedekken ondergrond worden dan van een lijmlaag voorzien. Op deze manier kunnen de tegels zo gelijk mogelijk met de omringende tegels worden gelegd. Voor de voegen kan er gebruik gemaakt worden van een elastisch voegmateriaal.

Maar blijkt een scheur ook echt een scheur te zijn? Het kan namelijk ook gaan om krassen of fijne lijnen. Door een kras goed te poetsen kan zorgen voor een schone ongebroken tegel. Fijne lijnen kunnen er ook uitzien als scheuren maar bij goed onderzoek kan het wellicht gaan om aders. Dit is vaak geen gebrek van de tegel/steen maar een materiaaleigenschap. De hardheid van de tegel/steen bepaald of er gemakkelijk een kras in de tegel kan worden veroorzaakt.

Een vervuilde kras kun je zoals al eerder genoemd schoonmaken en eventueel verminderen door de tegel te schuren. Afhankelijk van de zachtheid van de tegels zijn bij bepaalde type tegels krassen onvermijdelijk. Als dit het geval is, zou u regelmatig de tegels met bijvoorbeeld een schrob-zuigmachine kunnen reinigen in plaats van een dweil of mop.



Waarom laten tegels los?

Meestal heeft dit te maken met een verkeerde werkmethode of een verkeerde materiaalkeuze. Het komt maar zelden voor dat dit ontstaat door een mankement aan de tegel zelf.

De volgende oorzaken zijn mogelijk:

De ondergrond is niet goed voorbewerkt. Deze kan te glad, te droog of te nat zijn maar kan ook te koud of te warm zijn. Maar het kan ook zo zijn dat het beton nog te vers is.

Het hechtmiddel is niet juist. Denk aan verkeerde mortelsamenstelling, niet gepoederd, niet vochtvast, niet goed gemengd, niet vorstvast etc.

Te hoge spanningen op het tegelwerk. Denk aan te weinig dilatatievoegen, sterk krimpende ondergrond, geen rekening gehouden met sterk wisselende temperaturen etc.

Het kan ook komen door vocht. Wanneer vochtig bouwmateriaal aan het drogen is, krimpt het bouwmateriaal. Als het veel vocht moet verwerken door bijvoorbeeld veel regen heeft dit vervolgens weer weken en soms zelfs wel maanden nodig om dit vocht kwijt te raken. In die tijd zal beton, metselwerk blijven krimpen.

Vakmanschap is dan ook bij het plaatsen/zetten van tegels ontzettend belangrijk. Daarom raden wij u aan om tijdens de oplevering een expert mee te nemen zoals een bouwkundig inspecteur. De inspecteur kan de woning goed beoordelen en de woning inspecteren op eventuele gebreken. De bouwkundig inspecteur maakt een goede en volledige inventarisatie en zal dit verwerken in een rapport. Dit wordt vervolgens door u en de aannemer ondertekend. Op het moment dat u een handtekening zet, gaat u akkoord met de nieuwbouw zoals die is opgeleverd. Dit is ook inclusief de eventuele gebreken. Als u deze niet heeft geconstateerd worden deze gebreken uiteraard ook niet hersteld door de aannemer.

Neem ook uw koopovereenkomst goed door. Het is gebruikelijk dat na de oplevering van een nieuwbouwwoning de aannemer verplicht is om gebreken binnen een periode van 6 maanden te herstellen. Dit zou in uw koopovereenkomst moeten staan. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.


Opleveringskeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2013 ruim 3.795 aanvragen - Totaal 210 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7