De keuken van mijn nieuwbouwwoning heeft meerdere gebreken, wat nu?
Het zoeken naar een nieuwe keuken is leuk maar een prijzige aangelegenheid. Het is een proces waarbij er over veel zaken nagedacht moet worden. Bij het leveren van een keuken gaat er dan ook regelmatig iets mis. Helaas is de kans dat een keuken foutloos wordt geleverd erg klein. Problemen zijn missende of verkeerde onderdelen, verkeerde maten, ontbreken van stopcontacten. Veel voorkomende fouten zijn:
Het verkeerd inmeten van de keuken. Tegenwoordige zijn er mooie oplossingen zoals het gebruik maken van een laser. Deze verlaagt de kans op verkeerd inmeten.
Niet passend keukenapparatuur. Deze past bijvoorbeeld niet in de kast. Vaak moet er dan een nieuwe kast worden besteld.
Niet zeker waar de muren komen maar de ruimte al wel meten. Er wordt dan alvast ingemeten zonder binnenmuren. Dit gebeurt omdat de aannemer op deze manier verder kan met zijn werk.
De schacht van de schouwkap is te hoog of te laag. Dit is vaak een bij een lager plafond een probleem. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij een erg hoge werkblad hoogte.
Een niet correct leidingschema. Hierdoor kunnen de aansluitingen van de apparaten niet op de juiste plek gemonteerd worden.
De werkblad hoogte kan veranderen als de poten niet goed gesteld worden. Hierdoor is er een mogelijkheid dat de achterwand niet meer past.
Maar het kan ook zijn dat het keukenblad te hoog of te laag is. Dit is dan niet de werkhoogte zoals afgesproken.
Verlichting op een verkeerde plek geplaatst of zelfs vergeten te plaatsen.
Om fouten te voorkomen, is bij het kopen van een keuken advies en voorbereiding ontzettend belangrijk. U kunt informatie opvragen en dit thuis op u gemak doornemen. Keuken magazines zijn vaak vrijblijvend op te vragen. Bezoek ook verschillende winkels en laat u adviseren. Bezoek minimaal 3 winkels. Hoe meer inzicht u krijgt, hoe beter u bent voorbereid. Lees offertes goed door.
Wat kunt u nog meer doen om fouten te voorkomen:
Laat door een vakman de keuken inmeten en zorg ervoor dat die partij ook verantwoordelijk is voor de maten. U neemt een enorm risico als u zelf gaat meten. Daarnaast is het niet verstandig om al een keuken te bestellen als er nog een muur moet komen.
Als de keukenmaten bekend zijn controleer de maatvoering. Bij twijfel altijd aangeven.
Lees de keukenofferte goed door. Vertrouw niet blindelings dat de offerte goed is.
Vraag om een bovenaanzicht tekening met de maatvoering erbij.
Bekijk de groepenkast en check de apparatuur die in de keuken komt. Hoeveel groepen heb je nodig en is dit goed ingeregeld.
Het is tevens verstandig om de keuken door een ander te laten monteren. Mocht u beslissen om dit zelf te gaan doen, heeft de keukenwinkel een extra argument om u verantwoordelijk te maken voor de fouten.
Vakmanschap is dus bij het plaatsen van een keuken ontzettend belangrijk. Daarom raden wij u aan om tijdens de oplevering een expert mee te nemen zoals een bouwkundig inspecteur. De inspecteur kan de woning goed beoordelen en de woning inspecteren op eventuele gebreken. De bouwkundig inspecteur maakt een goede en volledige inventarisatie en zal dit verwerken in een rapport. Dit wordt vervolgens door u en de aannemer ondertekend. Op het moment dat u een handtekening zet, gaat u akkoord met de nieuwbouw zoals die is opgeleverd. Dit is ook inclusief de eventuele gebreken. Als u deze niet heeft geconstateerd worden deze gebreken uiteraard ook niet hersteld door de aannemer.
Neem ook uw koopovereenkomst goed door. Het is gebruikelijk dat na de oplevering van een nieuwbouwwoning de aannemer verplicht is om gebreken binnen een periode van 6 maanden te herstellen. Dit zou in uw koopovereenkomst moeten staan. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.